Coronavirus en ballonvaren,
lees hier meer.

Succesvol toegevoegd aan de winkelwagen

Hoe word ik ballonvaarder

Om te mogen ballonvaren heb je een brevet nodig, dit brevet haal je door eerst een aantal theoretische examens af te leggen met de volgende vakken: Meteorologie, Navigatie, Communicatie, Voorschriften, Ballonvaren en Materialen en Human Performance. De theorie hoef je niet verplicht te leren op een vliegschool, dit mag dus ook met zelfstudie. Na je theorie begin je aan het praktijk gedeelte, dit doe je op een "kleine" ballon en 1 op 1 met een instructeur. Je moet minimaal 12 lesvaarten met een totale tijd van 16 uur maken, daarnaast dien je ook nog een solo ballonvaart te maken van tenminste een half uur. Over het algemeen hebben piloten in opleiding gemiddeld 35 lesvaarten nodig voordat ze praktijk examen gaan doen. Naast deze examen onderdelen dien je ook een LPE test af te leggen, dit is een Engelse taalvaardigheid test, en je moet een examen afleggen in Radio en Telefonie, hier leer je communiceren met de verkeersleiding. Uiteraard hoort een uitgebreide medische keuring ook bij de opleiding.

Nederland telt ongeveer 200 ballonvaarders en heeft ongeveer 450 geregistreerde heteluchtballonnen.
De kosten voor een ballonvaarders opleiding ligt gemiddeld op € 25.000,- 

Verschillende brevetten:

Er zijn 4 verschillende ratings bij het ballonvaren, dit heeft te maken met de ervaringsuren en de verschillende ballonnen.

A brevet heb je tot de eerste 100uur en daarmee mag je maximaal 3 passagiers meenemen.
B brevet heb je vanaf 100 t/m 200uur en daarmee mag je maximaal een ballon varen met een inhoud van 6000m3
C brevet heb je vanaf 200 t/m 300uur en daarmee mag je maximaal een ballon varen met een inhoud van 10.500m3
D brevet heb je boven de 300 uur en daarmee mag je alle heteluchtballonnen varen.

Het een en ander is ook afhankelijk van de wensen van een piloot, zo kan er ook een piloot met 1000 uur ervaring zijn die bijvoorbeeld alleen een B brevet wil hebben.

Om je brevet te behouden dien je de voorafgaande 180 dagen minimaal 3 vaarten te hebben gedaan waarvan minimaal 1 vaart op je grootste rating.