Succesvol toegevoegd aan de winkelwagen

Hoe wordt een luchtballon gemaakt

Een ballon bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, het omhulsel (enveloppe), de mand met de branders en gasflessen.

Een luchtballon wordt gemaakt van nylon met een speciale coating die de ballon "luchtdicht" maakt, de onderkant van een ballon bestaat meestal uit Nomex, dit is een brandwerende stof zodat de ballon geen vlam vat als de brander de stof zou raken.
Een ballon bestaat uit heel veel stukken stof die in de fabriek handmatig aan elkaar genaaid worden, de stukken stof worden verbonden met hele sterke banden, de loadtapes.
Er zijn horizontale en verticale loadtapes welke samen het geraamte van de ballon vormen, de verticale loadtapes hebben de draagkracht en zijn de "sterke" loadtapes, de horizontale loadtapes hebben de functie als "scheurstopper" mocht er een scheur in de ballon komen dan stopt de scheur bij die loadtapes.
Boven in de ballon zit een "parachute"  de piloot kan de parachute een klein stukje openzetten om zo wat warme lucht te laten ontsnappen waardoor de ballon gaat dalen, vlak boven de grond kan de piloot de volledige parachute open trekken zodat de ballon snel leegloopt, dit wordt vlak voor de landing gedaan.
Halverwege heb je in sommige ballonnen ook nog "draai kleppen" zitten hiermee kan de piloot de ballon laten draaien.
Voordat een luchtballon wordt gebouwd maakt de fabrikant eerst een ontwerp (visual) en een "design chart' na goedkeuring van de opdrachtgever wordt dan de ballon gemaakt.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe een luchtballon wordt gemaakt:
(Filmpje in het Engels, en ter indicatie, tegenwoordig worden er moderne technieken gebruikt)



Bekijk hier hoe een luchtballon mand gemaakt wordt: